Vanaf volgende maand rijden duizend eigenaars van bedrijfswagens rond met een app die ervoor zorgt dat ze niet meer kunnen sms’en, facebooken of whatsappen tijdens het rijden. Bijna een kwart van de ongevallen zou op die manier vermeden kunnen worden. Bedrijven en verzekeraars zien de app, die door ene Belgische startup is ontwikkeld, om die reden ook graag komen. 

De app weet wanneer je aan het rijden bent. Van zodra je gsm via bluetooth contact maakt met je wagen, kan je niet meer sms’en, whatsappen of facebooken. Handenvrij bellen blijft wel nog altijd mogelijk. De slimsten onder ons zouden terecht de opmerking kunnen maken dat je je bluetooth gewoon zou kunnen uitschakelen en gewoon verder sms’en. “Dat kan inderdaad, maar bedrijven hebben daar zicht op en kunnen dan personen aanraden om de app toch te gebruiken”, zegt Jan-Pieter Cootjans van de Barefoot Startup Studio.

Vanaf september moeten duizend bestuurders van een bedrijfswagen de app installeren. De ontwikkelaars van de app gaan ook met verzekeraars praten om te zien of er geen mogelijkheid is om een korting te geven aan de gebruikers van de app.

Veel mensen zijn voor de app en ook nij het Belgisch instituut voor de verkeersveiligheid hebben ze veel interesse. “De app zorgt er namelijk voor dat de mensen meer gefocust zijn, en minder afgeleid achter het stuur zitten”, zegt Stef Willems van het instituut. “We zijn wel geen voorstander om de app te verplichten. We bevelen in de eerste plaats nog altijd aan om de gsm niet te gebruiken in de wagen.”